© 2011 Rubens

Basis cursus wijn

Een ideale cursus voor de wijnliefhebber die wat meer wil weten over wijn. Want met iets meer kennis kunt u veel meer genieten.

Het doel van deze cursus is iedereen op een leuke manier in de wereld van wijn te introduceren, een cursus voor zowel de beginnende als voor de gevorderde wijndrinker. Wijn is lekker en leuk, en zo moet wijn ook worden behandeld. Geen stoffige verhalen met moeilijke taal en veel theoretische kennis, maar veel praktische toepasbare informatie en methodes. We gaan bewust en analytisch proeven in een gezellige en ontspannen sfeer. We behandelen de verschillende wijnlanden en gebieden maar de nadruk ligt op het zelf proeven.

Wim Rieff

Deze cursus worden gegeven door Wim Rieff. Na zijn opleiding tot vinoloog en liqourist heeft Wim van zijn passie zijn beroep gemaakt. Wim houdt van wijn en kan daar over vertellen als geen ander.

De cursus

In deze 5 avondse cursus worden de volgende onderdelen behandeld

  • Goed leren proeven
  • Wat is mijn smaak
  • Wat is een goede wijn
  • Hoe wordt wijn gemaakt (vinificatiemethoden)
  • Types wijn en druivensoorten
  • De belangrijkste wijngebieden in Frankrijk
  • Nieuwe en oude wereld
  • Mousserende en versterkte wijnen
  • Wijn en spijs combinaties

Iedere cursusavond bestaat uit een theoretisch en een proef technisch gedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte gaan we in op de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn, soorten druivenrassen, vinificatiemethoden, verschillende wijngebieden en de theorie achter het proeven. Deze theorie over wijn is heel belangrijk, nog belangrijker echter is het in praktijk brengen van de theorie.

Het proeven van wijn vormt dan ook het belangrijkste onderdeel van de cursusavonden. Aan de hand van wijnen uit alle bekende gebieden laten we je kennis maken met de diverse smaken van wijn. Iedere avonden worden er acht a tien wijnen geproefd. Belangrijkste criterium bij de selectie is dat de wijn representatief is voor zijn herkomst, druivenras of vinificatiemethode. Rubens proeflokaal is onafhankelijk en behoeft geen wijnassortiment te promoten. Wij kopen onze wijn bij wijnwinkels, importeurs of rechtstreeks bij de producent.

De lesstof in de basiscursus is gebaseerd op de richtlijnen van het niveau SWEN-1. Na de cursus kunt u deelnemen aan het landelijk erkend examen op dit niveau.

Kosten en aanvangstijden

Op aanvraag